Sähkön hinta alemmas - Katso edullisempi tarjous

Tarkasta sähkön hinta vertailemalla kuinka edullisesti saisit nyt uuden sähkösopimuksen.

Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi voit säästää satoja euroja vuodessa.

Edullisin kiinteähintainen tarjous

Hehku - Kiinteä 24kk

  • Energiahinta: 8,99 snt/kWh
  • Perusmaksu: 3,90 €/kk
  • Määräaikainen 24kk

Kilpailuta sähkö

Kilpailuta sähkö helposti ja nopeasti palvelumme avulla!

Vertaile sähkön hintaa

Sähkön hinta vaihtelee toimittajittain. Vertaile halvin hinta palvelussamme!

Tee edullinen sähkösopimus

Valitse paras tarjous ja tee sopimus suoraan netissä!

Sähkösopimus.com erikoistarjoukset

Sähkön hinta

Sähkön hinta muodostuu Energiaviraston mukaan kolmesta osasta: Sähkön verkkopalvelun hinnasta (eli sähkönsiirron hinnasta), sähköenergian hinnasta ja veroista. Näiden hintojen osuudet voivat vaihdella kulutuksen ja sähkön käyttöpaikan perusteella.

Kuitenkin kuluttajalle sähkönhinta tarkoittaa käytännössä kahta osaa: sähkönsiirron hintaa ja sähköenergian hintaa.

Sähkönsiirto on verkkopalvelua, joka sisältää sähköntoimituksen kotiin ja sähköverkon ylläpidon. Tätä hintaa ei ole mahdollista kilpailuttaa. Karkeasti sähkönsiirto on kustannuksiltaan noin puolet kokonaissähkölaskustasi. Kun sähköenergian hinta on korkea, niin se muodostaa sähkönsiirtoa isomman osuuden laskusta.

Sähköenergia eli kuluttamasi sähkö sinun on mahdollista kilpailuttaa sähkönmyyjällä. Sähkölasku koostuu mahdollisesta kiinteästä perusmaksusta ja sähkön käytön perusteella määräytyvästä kulutusmaksusta.  Kun kilpailutat sähkösi, niin jotkin sähköyhtiön saattavat tarjota sinulle sähkösopimusta ilman kiinteää kuukausimaksua. Jos saat sähkösopimus tarjouksesi ilman kuukausimaksua, niin maksat vain kuluttamastasi sähköstä.

Yleissähkössä sinä maksat saman verran sähköstäsi riippumatta vuorokauden- tai vuodenajasta. Aikasähkössä on yleensä eri kulutusmaksut päiväsähkölle ja yösähkölle. Kuitenkin kilpailuttamalla aikasähkön, voit saada sähkötarjouksen, jossa maksat saman verran sähköstäsi päivällä ja yöllä.

Huomaa, että jos sinulla on käytössäsi aikasähkö, niin suurimmassa osassa tarjouksissa päiväsähkö on kalliimpaa ja yösähkö halvempaa. Tarkista toteutuneesta kulutuksesta, milloin taloutesi kuluttaa eniten sähköä. Jos talossasi kuluu reilusti enemmän aikasähköä päivällä, niin silloin voi olla edullisempaa ottaa sähkösopimus, jossa päiväsähkö ja yösähkö ovat samanhintaisia.

Sähkön hintavertailu

Sähkön hintavertailu auttaa sinua säästämään rahaa. Jos olet uusimassa kotisi sähkösopimusta, niin sinun kannattaa kilpailuttaa sähkösi myös netissä. Näin varmistut siitä, että et maksa sähköstäsi liikaa.

Sähköhintavertailu kannattaa tehdä heti, jos esimerkiksi määräaikainen sähkösopimuksesi on loppumassa. Yleensä sähköstä maksamasi hinnat nousevat, kun sähkösopimuksesi loppuu. Sähkön hintavertailu on helppo, sillä sinun tarvitsee täyttää vain muutamat tiedot, jotta saat vertailua sähkötarjouksia. Halvin sähkö löytyy ainoastaan vertailemalla useampaa vaihtoehtoa.

Sähkön hinta kwh – Maksat kuluttamistasi kilowattitunneista

Sähkön hinta kwh tarkoittaa sähkön hintaa kilowattitunteita. Maksat käyttämästäsi sähköstä aina tuhatta wattia kohti, joten jos sinulla on käytössä 1000 watin sähköpatteri, joka on käytössä yhden tunnin, niin se on käyttänyt sähköä yhden kilowattitunnin. Kwh hinta on se hinta, jonka voit kilpailuttaa eri sähköä myyvien yritysten kesken. Kwh hinta ilmoitetaan yleensä sentteinä tai euroina.

Sähkösopimus heti - muuttajalle

Sähkön hinnan kehitys

Sähkön hinnan kehitys on ollut tasaista viime vuosina. Karkeasti sähkön hinnan kehitys on puolitoistakertaistanut sähkön hinnan kymmenen vuoden takaisiin hintoihin. Sähkön hinnan kehitys on ollut tasaista viime vuosina. Sähkön verotus on kiristynyt, siirtomaksut ovat nousseet ja myydyn sähkön hinta on myös noussut.

Lähde: Tilastokeskus, Energian hinnat

Sähkön hinta 2022

Sähkön hinta on kallistunut vuoden 2021 lopussa ja vuoden 2022 alkupuolella todella paljon totuttuun verrattuna. Moni pörssisähköä käyttävä tekikin alkuvuodesta määräaikaisia sopimuksia, joissa hinta oli yli 10 c/kWh ja monet sähköyhtiöt tarjosivat keväällä määräaikaisia sopimuksia, joissa hinta oli n. 12 c/kWh. Kuitenkin alan asiantuntijat vakuuttelivat lehtihaastatteiluissa, että sähkön hinta laskee alemmalle tasolle kesällä, jolloin mm. lämmitystarpeen väheneminen pienentää sähkön kulutusta.

Sähkön hintakehitys 2019

Sähköenergian hinta 2019 oli hieman kasvussa. Sähkön hinta riippuu kuitenkin vuosittain myös esimerkiksi sademääristä, jonka takia sähkö voi olla keskimääräistä halvempaa tai kalliimpaa. Myös talven kylmyys vaikuttaa sähköntarpeeseen ja hintaan. Sähkön hinta on noussut tasaisesti vuosien saatossa ja tulee todennäköisesti myös tulevaisuudessakin nousemaan.

Sähköenergian hinta 2018

Sähköenergian hinta 2018 oli kohtuullisella tasolla verrattuna edellisiin vuosiin. Jos teit esimerkiksi kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen vuonna 2018, niin sähkösopimuksen uusiminen tulee aiheelliseksi vuonna 2020. Yleensä sähköhintoja kannattaa alkaa katselemaan muutamaa kuukautta ennen uuden sähkösopimuksen tekoa.

Yleissähkö hinta

Yleissähkön hinta on mahdollista saada matalammaksi, jos suostut tekemään määräaikaisen sähkösopimuksen, joka on voimassa yleensä joko 12 kuukautta tai 24 kuukautta. Jos haluat toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, jonka voit irtisanoa koska tahansa, niin sinun täytyy maksaa korkeampaa kwh hintaa sähköstäsi.

Kilpailuta sähkösopimuksesi

Aikasähkö hinta

Aikasähkön hinta jakautuu päiväsähkö hintaa ja yösähkö hintaan. Yösähkö on edullisempaa kuin päiväsähkö. Karkeasti yösähkön hinta voi olla 2/3-osaa päiväsähkön hinnasta. Sinun kannattaa kuitenkin tarkistaa toteutuneesta kulutuksena, koska kiinteistössäsi käytetään eniten sähköä. Jos suurin kulutus talviaikaan on päivällä (todennäköistä sähkölämmitteisissä vanhoissa taloissa), niin voi olla kannattavampaa ottaa sähkösopimus, jossa maksat samaa hintaa päiväsähköstä ja yösähköstä.

Pörssisähkö hinta

Pörssisähkön hinta määräytyy aina tunneittain. Maksat siis käytöstäsi tunneittain vaihtelevan hinnaston mukaan. Pörssisähkössä on mahdollista tehdä säästöä samalla tavalla kuin aikasähkössä, sillä pörssisähkö on yleensä halpaa, kun sähkön kysyntä on vähäistä. Hinnat ovat yleensä tuntikohtaisesti korkeampia aamulla, sekä iltapäivästä alkuiltaan. Yöllä pörssisähkö on taas yleensä edullisempaa.

Pörssisähköä käytetään Suomessa verrattain vähän verrattuna esimerkiksi Norjaan ja Ruotsiin. Suomalaiset tekevätkin yleensä määräaikaisia sopimuksia kiinteällä hinnalla, jolloin et voi saada etua edullisista markkinahinnoista tai sinun ei tarvitse maksaa ylimääräistä kalliista sähköstä.

Sähkönsiirtomaksu

Sähkösiirtomaksu on ns. kotisähköverkkosi maksu, jota ei ole mahdollista kilpailuttaa. Ainoa tapa jolla siirtohintaa saat muuttumaan, on muutto toisen sähköverkon alueelle. Yleisesti sinun täytyy maksaa enemmän sähkönsiirtomaksua, jos asut harvaan asutun sähköverkon alueella verrattuna tiheästi asutun sähköverkon alueelle.

Sähkönsiirto hinta

Sähkönsiirto hinta on kohonnut viimeisen reilun vuosikymmenen aikana tasaisesta. Osa tästä korotuksesta johtuu vuonna 2013 voimaan astuneesta sähkömarkkinalaista, jossa yhtenä tärkeänä tekijänä oli sähkön toimitusvarmuuden parantaminen. Yhtenä toimenpiteenä sähköverkkoyhtiön ovat kaivaneet entisiä ilmajohtoverkkoja maan alle toimitusvarmuuden parantamiseksi.

Sähkön hintavertailu – puolueeton kilpailutus sähkölle

Sähkön hintavertailu on puolueeton tapa kilpailuttaa sähkösi. Sinun kannattaa aina kilpailuttaa sähkösi, kun olet muuttamassa, sähkösopimuksesi on loppumassa tai tuntuu siltä, että maksat liikaa sähköstäsi.

Ota huomioon, että maksat yleensä vähemmän sähköstä, mitä pidemmäksi aikaa sähkösopimukseen sitoudut. Jos haluat toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, niin joudut maksamaan kilowattitunnilta reilusti enemmän kuin tekemällä yhden vuoden tai kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen.

Sähkösopimus - usein kysyttyä

Vastauksia yleisimpiin sähkösopimuksen kilpailuttamiseen liittyviin kysymyksiin

Sähkön hinta muodostuu sähkönsiirrosta, sähköenergian hinnasta ja veroista.

Ainut mihin voit kuluttaja vaikuttaa on sähköenergian hinta, joten sinun kannattaa kilpailuttaa sähkösopimuksesi aina, kun siihen on tilaisuus.

Sähkön hinta keskimäärin on aina riippuvainen markkinatilanteesta. Esim. vuoden 2022 sähkön markkinahinta oli erittäin korkea verrattuna totuttuihin hintoihin.

Suomessa sähkön hinta on yleisesti edullisempaa kuin muualla ja hinta vaihtelee todella paljon tuotantokapasiteetin ja kysynnän mukaan. Yleisti matalana hintana voisi pitää 4-5 c/kWh tasoa ja yli 8 c/kWh hinnat alkavat olla jo korkeita ja vaikuttavat sähkölaskuun.

Tämän hetken halvin sähköyhtiö löytyy aina vertailemalla sähkötarjouksia. On mahdollista että halvin sähköyhtiö vaihtuu usein ja siksi sinun kannattaa aina vertailla itsellesi paras hinta.

Sähkön hintaa voi pitää korkeana silloin kun sillä on merkittävä vaikutus kuukausittaisiin sähkölaskuihin. Pörssisähköä käytettäessä hetkelliset jyrkät hinnan nousut voivat tuoda ikäviä yllätyksiä, jolloin sähköenergian hinta voit nousta moninkertaiseksi totutusta.

Jos asut esim. kerrostaloasunnossa, niin sähkön hinnalla on vähemmän vaikutusta, mutta jos asut isossa sähkölämmitteisessä omakotitalossa, niin pienelläkin hinnan nousulla voi olla suuri vaikutus varsinkin talvikuukausina.